Op deze pagina:
Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk.
Soms weet je het even helemaal niet meer. Voor jezelf, voor jouw kind, voor jullie beiden als ouders.
Erkennen dat het niet meer gaat, vergt heel wat moed. Iemand daarover in vertrouwen nemen vergt nog meer moed én tijd. Vaak weet je zelfs niet wát nu eigenlijk het probleem is. Of wie het probleem heeft.
In onze klinische groepspraktijk starten wij eerst en vooral met luisteren. Naar jou, naar jouw kind, naar beide ouders, samen of apart.
Zonder te oordelen, zonder te veroordelen.
Angst is een veelvoorkomend probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Het is een normale en gezonde reactie van ons lichaam op gevaarlijke situaties en kan ons helpen om alert te blijven en ons te beschermen. Echter, wanneer angst ons dagelijks functioneren beïnvloedt en ons belemmert om de dingen te doen die we willen, kan het helpen om erover te praten.
Een echtscheiding kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor het hele gezin. Het is een keuze die door het koppel gemaakt wordt en niet door de ouders of de kinderen. Het kan gevoelens van schuld, schaamte en loyaliteitsconflicten oproepen, die het moeilijk maken om ermee om te gaan.
Het verlies van een ouder of dierbare is een ingrijpende gebeurtenis die een grote impact kan hebben op het leven van een kind. Het kan moeilijk zijn om dit verdriet te verwerken en de draad weer op te pakken.
Hechtingsproblematieken bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat het kind zich heel erg aan de ouder vastklampt en niet zonder de ouder kan, maar het kan ook voorkomen dat het kind juist afstand neemt en geen interesse lijkt te hebben in de ouder.
Eetproblematieken bij kinderen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat het kind heel eenzijdig eet en weigert om andere voedingsmiddelen te proberen, of het kan juist voorkomen dat het kind helemaal niet meer wil eten.
Als ouder kan het moeilijk zijn om gedragsproblemen bij je kind te begrijpen en hiermee om te gaan. Gedragsproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals agressie, opstandigheid of teruggetrokkenheid.
Elke persoon heeft zijn eigen unieke ervaringen en problematiek. Geen enkele situatie is hetzelfde. Therapie zie ik daarom als een samenwerking met jou waarbij flexibiliteit en openheid voorop staan.
Kies je ervoor om met mij samen te werken, dan kun je erop vertrouwen dat we samen werken aan een uniek traject dat helemaal afgestemd is op jouw persoonlijke behoeften en ervaringen.
Iedere vorm van therapie vertrekt vanuit een theoretisch kader, werkt dus vanuit de eigen conceptuele oriëntatie. Het psychoanalytische kader is het oudste kader en ging van start met Freud. Alle andere richtingen zijn nadien daaruit ontstaan en legden een deels gelijkaardige of geheel eigen weg af. De toegepaste psychoanalytische therapie is héél erg trouw gebleven aan zijn grondlegger, zowel in de concepten als in de praktijk.
Speltherapie maakt naast het gesproken woord ook dankbaar gebruik van andere expressievormen zoals kindertekeningen, kleiwerk en schilderwerk, het gebruik van een poppenhuis, het gebruik van handpoppen en van therapeutische vertelboeken.
Via het gesproken woord treden we met elkaar in contact. Taal is het middel bij uitstek om met elkaar in dialoog te gaan. Wat we te vertellen hebben, hoeft geen coherent verhaal te zijn. Vrij associëren mag en dit wordt zelfs aangemoedigd. Het stellen van specifieke vragen en de nodige interventies vanwege de therapeut faciliteren dit proces.
Dit traject verschilt van jongere tot jongere. We starten eerst met een drietal sessies verkennende gesprekken. Dit aantal kan verlengd worden. Hierna wordt pas het engagement genomen tot therapie.